HockeyNews
PLUS

AIK-kuggen om tuffa skadebeskedet och tunga hösten: ”Det suger”

(11054) Sam Marklund
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 20 november 2019

FacebookXWhatsApp

AIK sladdar i tabellen och är sist i Hockeyallsvenskan.
Nu är dessutom kuggen Sam Marklund borta från spel i tre månader på grund av en handskada. För HockeyNews.se berättar han nu om skadan, hösten och nye tränaren.
– Jag var nere och kollade lite igår och morsade på grabbarna och man kände att stämningen är taggad, som att det är en nytändning på gång så det är inte kul att missa det här, säger han.

Presenteras av Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

En olycka kommer sällan ensam sägs det.

För AIK blev ordspråket verklighet under lördagen.

Förutom att de förlorade med 1–8 mot Björklöven tvingades viktige forwarden Sam Marklund bryta matchen efter att han skadat sig i en duell med en Lövenspelare.

Under gårdagen meddelade AIK att Marklund blir borta i upp till tre månader.

För HockeyNews.se berättar nu Marklund om vad som egentligen hände upp i Umeå i lördags.

–  Jag har aldrig brutit någonting tidigare men jag kände direkt att ”fan, den här är av”. Det var smärta. Det är sjukt när man aldrig har känt det tidigare, men man känner direkt att det inte är bra. Man skulle aldrig tro att det ens hände någonting i den där duellen. Folk har frågat om man fått någon slashing eller så men det var en duell i hörnet och han bumpade bara in i mig lite så det var ju bara hur jag hade handen och armen som gjorde det, säger han.

AIK får klara sig utan Sam Marklund under en längre tid. Foto: Bildbyrån. 

Efter att den 26-årige forwarden undersökts på sjukhus konstaterades det förutom benbrott i handen även att ett antal ligament var trasiga och en operation genomfördes.

Och nu väntar en lång period av lugnare tempo än han vant sig vid för att ta sig tillbaka till matchdugligt skick igen.

– Det blir ganska lugnt nu i början, man går hemmavid. Det är bara att öppna och stänga handen för att inte bli så stel, sedan ska jag ta bort stygnen om två veckor och efter det kan jag börja köra allt igen egentligen förutom runt handen då jag har gips i 6–7 veckor sedan kan man börja jobba upp styrkan igen. Jag kommer göra allt för att vara tillbaka snabbare men samtidigt så är handen ett rätt viktigt verktyg om man ska spela hockey så jag kommer inte chansa utan det får ta den tid det tar, även om det suger, säger han.

För Marklund är årets säsong långt ifrån förra säsongen.

Då var AIK ett topplag med ambitioner om att gå upp i SHL, en dröm som slogs sönder när de föll med 0–2 i matcher mot Leksand efter att de förlorat den andra matchen med hela 7–2.

Forwarden från Skellefteå skrev på ett kontrakt över två säsonger när han anslöt till AIK under våren 2018 och efter att han spelat i sju klubbar på sex säsonger fick han nu lite kontinuitet i vardagen.

– Det var jäkligt tråkigt avslut på förra säsongen då vi alla hade tron på att vi skulle kunna gå upp och när det blev som det blev var det några tuffa veckor direkt efteråt. Men jag kände att jag ville stanna för en gångs skull och tänkte att jag skulle få en större roll igen och jag var sugen på att se vad som skulle hända här. Sedan var det många som jag kom bra överens med förra säsongen, som Larsson, Dahlström och Nord bland annat, som stannade vilket också blev en trygghet, säger han.

Många från förra säsongens lag flyttade vidare och under sommaren har det varit skytteltrafik in och ut i AIK-truppen med flertalet try out-spelare.

Samtidigt anslöt meriterade spelare som Johan Porsberger, Oskar Drugge och John Henrion, vilket gav Marklund och resten av truppen förhoppningar om att i alla fall spela slutspelshockey till våren.

 – Folk kommer ändå vilja komma hit då det är en mäktig klubb, jag älskar att spela för AIK, det är skitkul att spela här och jag tror att många tycker likadant så därför så det kändes aldrig som att det var något snack om att få hit spelare. Vi fick hit några jäkligt bra spelare och inför säsongen pratade vi om det att vi inte kommer vara som förra säsongen, det var vi med på, men topp åtta har vi absolut laget för så det var känslan inför säsongen, säger han.

Bobo Simensen är ny huvudcoach i AIK. Foto: Bildbyrån. 

Att som hockeyspelare bli skadad är sällan lägligt.

Extra tungt blir det då om klubben går igenom en tung period resultatmässigt och ett par dagar efter din skada byter tränare för att få in ny energi i gruppen.

Om Marklund håller tidsplanen på tre månader är han tillbaka någon gång i februari. Det kommer med andra ord dröja innan han debuterar under Bobo Simensens styre i AIK.

– Det suger såklart. Jag var nere och kollade lite igår och morsade på grabbarna och man kände att stämningen är taggad, som att det är en nytändning på gång så det är inte kul att missa det här. Jag snackade lite med honom igår och han kommer in med mycket energi, det verkar vara en rak och ärlig tränare som kommer ställa krav på oss på rätt enkla grejer men som kommer pusha och peppa oss, en pådrivare, säger Marklund.

Är det något du tycker att ni saknat tidigare?

– Det blev som en ond spiral, att vi inte trodde på det själva riktigt på något sätt. Man vill inte kasta Jussi under bussen för det var inte bara hans fel för vi har inte spelat bra själva heller men nu känns det som att det blir en nytändning på allvar. Man försöker vara positiv och hitta bra grejer, som att kommat till hallen med ett leende på läpparna men jag ska inte sticka under stolen med att det har varit tufft. Snacket har ju varit att vi måste försöka vända på det på något sätt men det är ju det vi inte har lyckats med för fem öre.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!